За гр. Обзор

Обзор е черноморски курорт  с дълга история, намиращ се между два големи града на Черноморието Варна и Бургас на еднакво разстояние - 60 км. Намира се там където  Стара планина се спуска към Черно море. Градът има просторен плаж, който се простиращ се чак от нос Свети Атанас до нос Мона Петра. Известен е и близо до него разположеният плаж Иракли.

През дългата си история Обзор е носил различни имена. Още от древните елински времена се е наричал Навлохос, в римските времена - Темплум Йовис, което означава Храм на Юпитер. После през Средновековието се нарича Козяк, а построените по това изключителни крепости са разрушени до едно по време на османските нашествия.

Днешният Обзор се нарича така от 1935 г. и е един от предпочитаните морски курорти за почивка.

Обзор е град в Югоизточна България. Той се намира в община Несебър, Бургаска област, обявен е официално за град на 9 септември 1984.

Околностите на Обзор са забележително красиви и интересни.

Това е район с множество плажове между скали и носове.

В близост до него посока Бургас се намира:

  • плажа "Иракли"
  • прочутият нос Емине, който е известен още като краят на Стара планина.
  • Тази местност се нарича Палеокастро, а тук е имало средновековна крепост на име Емона.
  • В скалистите брегове е имало множество параклиси, а в пещерите са се оттегляли монаси и отшелници.

В близост до него посока Варна  се намира:

  • нос "Свети Атанас"  гр. Бяла - където има археологически разкопки

Археологическите разкопки през миналата година са показали, че се очертава откритото и съществувалото на това място да бъде не само от местно и регионално, но и от национално значение.

Според кмета на Бяла в базиликата наистина има нещо уникално и това е една част от притвора. Обикновено в края на 5 век предверията на църквите започват да се разделят на три части.

В нито една друга църква от 5-6 век по българските земи няма такава трета част, представляваща полукръгла абсидна ниша. На този етап на проучване може да се приеме, че крепостта е късноантична (ранновизантийска) и е част от голямата военно отбранителна система изградена при византийските императори Анастасий и Юстиниян І. Обхваща площ от около 38 - 40 декара.

Укрепителната линия се е състояла от крепостна стена и ров пред нея. Кули и порти на този етап не са локализирани. Недалеч от крепостната стена е имало казармени помещения, едно, от които бе частично проучено.

Най-интересният археологически резултат, може би, е откриването на сграда с масивни зидове от камъни и тухли, които на места са запазени над 150 см височина. Планът на сградата, както и първите открити находки – части от капители, кръстове позволяват да се направи предположението, че става дума за раннохристиянска базилика”.

  • пристанището на град Бяла, откъдето може да се любувате на прекрасната гледка към  гр. Обор и през деня и вечерта.

Града е удобна дестинация за спокойна почивка както на български така и на чуждестранни туристи.

Близостта на летищата на  градовете Варна и Бургас, го правят удобен за посещение от чуждестранни туристи.

Курортите Св.влас, Елените и Слънчев бряг се намират само 20- тина километра.

Активния летен сезон започва от юни и Обзор се радва на прекрасно време до края на септември. 

Сервиз за мобилни телефони и лаптопи

Банер

Такси Обзор, такси Бяла, Такси Варна,Такси Бургас, Такси Златни пясъци, Такси Слънчев Бряг, taxi Obzor

Банер

Такси в София, поръчай онлайн. Такси от летище София и трансфер.Order online transfers in Bulgaria.A taxi from and to Soifa Airport

Order online transfers in Bulgaria. A taxi from and to Soifa Airport. Transfers from Sofia and all around in Bulgaria. Low prices. transfertaxi.net. Correct taxi Sofia.>>>

GTranslate

Bulgarian Czech Dutch English French German Greek Romanian Russian Slovak

Ресторант "Чевермето"

Ресторант Севастопол

Такси и трансфери от София, поръчай онлайн. Такси и трансфер от летище София.